Шашлики без наслідків: поради дієтолога, які стануть в нагоді кожному перед травневими святами

Залишилися лічені дні до завершення Великого посту і початку травневих свят, і багато хто вже напевно планують, як будуть проводити заслужені вихідні. Але занадто бурхливе святкування може нанести удар по здоров’ю – привести до появи декількох зайвих кілограмів, печії, болів.

Кілька порад для читачів «Телеграфа» дала лікар-радіолог, дієтолог Ірина Дюжнік.

Під час Великого посту віруючі практично весь час харчуються рослинною їжею. Наш організм підлаштовується, і виробляє саме ті ферменти і в тій кількості, які потрібні саме в той час.

Тому з поста потрібно виходити поступово, додаючи до звичних страв і інші продукти, щоб організм поступово підлаштовувався під зміна харчування.

Чи можна їсти м’ясо, молочку, борошняне?
Різкий перехід до жирної, м’ясної їжі, алкоголю і здоби можуть привести до загострення хронічних хвороб і навіть первинного захворювання, так як організм різко продукує велику кількість ферментів.

Вживання відразу жирного м’яса (наприклад, домашньої ковбаси, шашлику з свиней) призводить до підвищення вироблення шлункового соку, що є дратівливим чинником на слизову оболонку шлунка. це може привести до відчуття печії, загострення гастриту і виразкової хвороби. Це ж стосується і алкоголю.

Молочні продукти після великої перерви у вживанні можуть призвести до болю в кишечнику і діареї, так як організм зменшив вироблення ферменту лактази, і для оновлення цього засобу потрібен час.

Жирна сметана і домашні вершки також сприяють викиду жовчі, тому людям із захворюванням жовчного міхура потрібно по чуть-чуть вводити їх в раціон.

Чи не налягайте на здобу. Незважаючи на те, що під час посту вживають випічку, велика кількість здоби може привести до відчуття печії і болів в кишечнику.

Так що ж все-таки можна їсти?
Намагайтеся поставити на святковий стіл нежирне м’ясо. Наприклад, курятину, кролика, телятину. Свинина і гусяче м’ясо відносяться до жирного виду. Дуже хорошим варіантом святкової страви стане запечена риба.

За основу все ж візьміть запечені або свіжі овочі. Також добре підійдуть і ферментовані овочі (наприклад, квашена капуста).



You may also like...