Що ми повинні знати про молоко

Питання користі і шкоди молока хвилює багатьох. Цей продукт присутній в раціоні майже кожного з нас. Яке ж дію воно надає на здоров’я? Чи потрібні взагалі в раціоні молочні продукти?
Існують офіційні рекомендації по харчуванню практично у всіх країнах, і в них якраз включені молочні продукти. Дорослим рекомендується 1-2 порції молочних продуктів в день. 1 порція — це 200 гр. йогурту, або 250 мл. молока, або 150 гр. сиру. Дітям з 10-тимісячної віку в якості прикорму можна вводити сир, або кефір.

Кому слід відмовитися від молочних продуктів?

Будь-яка відмова повинна бути обґрунтована. Це може бути алергія на білок коров’ячого молока, або непереносимість лактози — це білок коров’ячого молока, або просто непереносимість молока, погане самопочуття після прийняття, неприємні відчуття і ніяк вже не мода або заяви новоспечених дієтологів. І навіть в цих випадках рекомендується не відразу виключати всі молочні продукти, а перейти на кисломолочні, щоб отримувати кальцій і маскімально урізноманітнити свій раціон.

Чим можна замінити молочні продукти?

Якщо ми виключаємо молочні продукти, то їх обов’язково потрібно замінювати, щоб отримувати достатню кількість кальцію з інших продуктів харчування, наприклад, мигдалем, темною зеленню, насінням, бобовими, рибою.

Молоко може привести до виникнення прищів. Це правда чи брехня?
Є дослідження, які підтверджують зв’язок між вживанням молочних продуктів і виникненням прищів, або акне, по-іншому. Але це не означає, що у всіх, хто п’є молоко, обов’язково будуть прищі і що треба назавжди відмовитися від молока. Якщо все-таки є проблеми зі шкірою, всього лише необхідно дотримати режим харчування і відзначати реакцію шкіри на молоко.

Якщо причинно-наслідкові зв’язки встановлені, слід спробувати виключити або звести до мінімуму вживання молока на 2 тижні, а потім повторно оцінити результат. Просто так виключати з раціону нічого не можна, необхідно замінювати.

Зараз ще багато хто відмовляється від вживання молока, тому що вважають, що в ньому знаходяться антибіотики. Антибіотики в молоці насправді можуть бути присутніми. По-перше, ними можуть лікувати корову, або додають до складу, щоб продовжити термін зберігання молока. Це не означає, що в усьому молоці містяться антибіотики. Перевірити молоко на наявність антибіотиків можна, але це роблять це тільки в лабораторії.

Чим менше термін зберігання молока, тим продукт натуральніше?
Термін зберігання молочних продуктів залежить від декількох факторів. Наприклад, від того, яка була термічна обробка. Також залежить від того, як упаковували молоко вищого гатунку , за яких умов і від самого якості сирого молока. Вид термічної обробки — це основний фактор. Розрізняють три способи обробки молока:
1) Найперший вид — пастеризація. Молоко обробляють температурою сімдесят п’ять градусів протягом тридцяти п’яти хвилин, або стоградусной температурою — п’ятнадцять хвилин. Такий вид обробки знищує не всі, але більшість поганих бактерій, і вітаміни при цьому зберігаються. Таке молоко зберігається близько тижня.
2) Інший популярний спосіб обробки молока називається ультрапастеризація. Таке молоко не вимагає додаткового кип’ятіння після термообробки, тому що «ультра» означає «надміру». Процес проходить при температурі сто тридцять п’ять градусів від двох до п’яти секунд. Майже всі види шкідливих мікроорганізмів знищуються. При цьому зберігається поживна цінність, смакові властивості, кальцій, молочнокислі бактерії, але знижується кількість фолієвої кислоти, вітаміну С і вітамінів групи В. Таке молоко зберігається в закритому вигляді до 3-6 місяців.
3) І останній спосіб обробки молока — стерилізація. Вона проходить при температурі близько 100 градусів протягом 30 хвилин. Схожа на ультрапастеризація, але такий вид обробки знищує всі мікроорганізми, в тому числі, і корисні молочнокислі бактерії, вітаміни і мікроелементи. Термін зберігання такого молока близько 6 місяців.

Для вагітних і дітей рекомендовано вживання ультрапастеризованого молока. Це користь і безпеку. Максимально корисне молоко — пастеризоване. Але таке молоко може бути шкідливо для вагітних і дітей.
Вживайте молочнокислі продукти або його рослинні аналоги. Вони збагачені корисними вітамінами і мікроелементами.






Вам понравиться